· 

Toscane, Badia e Coltibuono

With the rich red of Coltibuono's wine in the glass in my hand, I felt I was suddenly amidst and part of a long history. Haruki Murakami

Los van het feit dat Murakami in mijn ogen een van de beste schrijvers is van het moment, heeft hij blijkbaar ooit hetzelfde gevoeld als ikzelf ergens in de zomer van 2007. Rijdend door het rijke landschap van Toscane moet je zeker stoppen in Gaiole in Chianti, bij de abdij van Coltibuono. De mooie ervaringen volgen zich in rap tempo op en dit blijft niet bij alleen de wijn. 

De abdij wordt gerund door de familie Stucchi Prinetti en iedereen heeft er zijn eigen taak/onderneming. De een is verantwoordelijk voor de wijn, de een voor de olijfolie, iemand voor het hotel en weer een ander voor het restaurant. Daarnaast schijnt het dat je er fantastische kook clinics kunt volgen. Dat heb ik nog niet mogen ervaren. Er komen een aantal boeiende kookboeken uit de pen van Lorenza Medici di Ottajano, de echtgenote van Piero Stucchi Prinetti.

Ik ben er na 2007 vele malen teruggekeerd en er zowel diner als lunch genuttigd. Het uitzicht is adembenemend, zeker ook in de ochtend als de nevel in het dal hangt en je eindeloos daarover heen kunt kijken. 

In het wildseizoen (en dat is lang in Toscane) is het geweldig om wild zwijn te eten met een mooie Chianti. Mijn persoonlijke favoriet is de Cultus Boni Chianti Riserva. 80% Sangiovese aangevuld met Ciliegiolo, Colorino, Canaiolo, Mamolo, Fogliatonda, Malvasia Nera, Sanforte en Pugnitello. Als je dat kunt onthouden dan ben je een grote. Het geeft aan de ene kant de dominantie aan van Sangiovese in deze regio, maar ook de enorme diversiteit aan druiven en dus ook wijnen. De druiven rijpen op verschillende bodems, klei, leem en kalk. De wijn is intens rood van kleur, geurt naar kersen, chocolade en bloemen. De smaak is vol, zachte tannine en met een frisse afdronk.

Maar nog beter is het om gewoon een mooi menu te kiezen en alle wijnen daarbij de revue te laten passeren. Onderaan de heuvel van de abdij kun je overdag deze wijnen en olie kopen.

Je kunt een hele dag doorbrengen in de omgeving van de abdij. Een ochtendwandeling afsluiten met een lunch met panorama. In de middag een rondleiding door de tuinen (proef de bessen die over en onder de pergola's hangen. Doe je ogen dicht en je denkt dat je aardbeien eet.), de abdij, de wijngaarden, de wijnmakerij en de indrukwekkende kelders. Pak een afzakkertje of doe een powernap en sluit in de avond aan voor een heerlijk diner.

Het zal vast nog een poos duren, maar ik weet zeker dat ik er terug ga komen. Eerst gaan we naar Piemonte op 21 oktober. Verslag hiervan volgt in de blog van november.

Reactie schrijven

Commentaren: 0