· 

Wijn leer je drinken

Heel lang geleden in de tijd van Spatlese en Auslese, de tijd van wijnschandalen in Oostenrijk en Italië, de tijd van Reagan, kernwapens, Rubiks kubus, PacMan, schoudervullingen en getoupeerd kapsel, had ik mijn 1e ervaring met wijn. Op mijn eindexamenfeest moest ook wijn komen en een aantal flessen Kellergeister werden gekocht. Het resultaat was schokkend. Barstende hoofdpijn, zo erg dat je niet kunt bedenken dat dit de opmaat was naar meer. De tijd erna beperkte zich tot biertjes in de kroeg en af en toe een onschuldig glaasje wijn. Ome Jan was ineens vinoloog en in die tijd was dat vrij uniek. We spreken namelijk nog steeds over de jaren tachtig.

In de jaren 90 kwam ik er samen met mijn toenmalige vriendin Sandra achter dat de AH best lekkere wijn verkocht voor een paar ouderwetse guldens. In literflessen en vooral ook uit de nieuwe wereld. Dat was ook al nieuw, ineens dronk je wijn uit Zuid Afrika, Australië en Zuid Amerika. Met stukken brie, toastjes en boursin wisten we het gezellig te maken en waanden we ons echte levensgenieters.

Langzaam werd er meer en meer geëxperimenteerd en werd af en toe ook iets meer betaald voor een fles wijn. Het verschil met de literflessen uit de lokale Appie en een zorgvuldig geselecteerde fles werd al snel duidelijk. Het was lekker of niet lekker, zo simpel was en is 't nog steeds. Maar toch kriebelde het en wilde ik er meer van weten. De Larousse wijnencyclopedie werd aangeschaft, wijnkaarten zorgvuldig bestudeerd en ook vakanties stonden zo nu en dan in teken van wijn.

Door mijn werk was ik in de gelegenheid om wijn voor relaties te selecteren en ik zocht steeds vaker proeverijen op en andere wijnliefhebbers. Wijn snobisme daar heb ik niets mee, maar het lijkt er natuurlijk al snel op als je begint te snuffelen, te turen, te slurpen, bedenkelijk kijken, uitspugen, nog een slok, nog bedenkelijker kijken...... maar stiekem is dat wel waar het toe leidt. 6 seconden de wijn in de mond houden, dan pas gaan alle smaakpapillen werken en kun je de wijn ontleden en iets zinvols zeggen over de smaak. Dus dat doe je dan met enige regelmaat en dat oogt wel eens wat vreemd. En laten we eerlijk zijn, om te beoordelen of je hem wel of niet lekker vindt hoef je de wijn niet steeds 6 seconden vast te houden. 

Zo verstrijkt de tijd en heb je door pure interesse blijkbaar de indruk gewekt dat je er verstand van hebt. Enige bescheidenheid is zeker op z'n plaats maar bovengemiddeld is die kennis denk ik inmiddels te noemen en is deze theoretisch ook bevestigd door het behalen van een aantal certificaten.

Tot dit jaar spreken we echter nog steeds over een uit de hand gelopen hobby. Totdat een goede bekende en vriend van mij vraagt hoe hij nog meer kan halen uit zijn toch al goed lopende catering, private diner onderneming. Mijn antwoord is simpel, bij goed eten hoort goede wijn, en andersom. Laat mij het wijngedeelte oppakken en samen richten we ons op Horeca en bedrijfsleven. Jij bepaalt het menu en ik selecteer de wijnen. Desgewenst kom ik er iets over vertellen en maken we er samen met jouw klanten een mooie smaakbeleving van. Zo gezegd, zo gedaan en VinoVolta is een feit. Een ruim assortiment Italiaanse wijnen en olijfolie, van Noord naar Zuid en met een ongekende variëteit aan smaken, druivenrassen en romantische of simpelweg vermakelijke verhalen, al dan niet aangedikt door mijzelf. 

Een aantal mensen wil ik bedanken. Mensen die in de loop van de tijd zijn voorbij gekomen (en er gelukkig veelal nog steeds zijn) en spontaan in me opkomen. Mensen die op wat voor een manier dan ook een (bij)rol hebben gespeeld in mijn persoonlijke wijnreis. Natuurlijk Ome Jan, mijn vader, Sandra en Frank Coenen, Jozef en Maria uit Hongarije, de Algerijnse serveerster in een sleezy bar in Saint-Denis Parijs, Dis Valcq, Floris Roijen, Pierre Kuijpers, Jan Kamsma, mijn wijnvrienden Maurice Kleuters, Martijn van Staveren en Frans Kicken, Frank Kila, Badia a Coltibuono abdij in Toscane en Jean Sipp in Ribeauville.

 

"Ad Fundum"

 

Wilt u er meer van weten of heeft u interesse in onze wijnen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Frans (vrijdag, 05 oktober 2018 12:39)

    Leuk stukje om te lezen Mark, succes met je 'hobby' en mocht er geproefd moeten worden, je hebt mijn nummer.

  • #2

    Maurice (dinsdag, 09 oktober 2018 12:29)

    Mark, goed stuk. En zo herkenbaar....als "wijnvriend" ervaar ik eenzelfde wijn-smaak-kennis-evolutie. Daar waar 20 jaar geleden het bier rijkelijk vloeide en je als semi-student maar sporadisch durfde toe te geven dat je ook weleens wijn dronk (de snob), is het via diverse tussensprongen stiekem een hele leuke hobby geworden en is de Wijnvoorraad nu vaak geen dorstvoorrraad meer maar meer een geruststelling op de gemoedstoestand van een verzamelaar. Top dat je dit hebt opgepakt! Het past bij je en ik zou jou zeker bij iedereen aanraden die wijn-spijs en vooral de passie erbij zoekt.